Sådan vælger du Bach-remedier v. smerter og sygdom

af Bachterapeut Anette Lei

I dette indlæg kan du læse om, hvor let det er at finde de rigtige remedier, som kan hjælpe dig med at leve livet med sygdom og smerter.

Smerter og sygdom berører hver eneste dag mange menneskers liv.

Mange mennesker – måske også dig selv, din far, mor, nabo eller kollega – lider af en sygdom eller smerter, som tager meget af deres energi, og måske over tid, gør dem nedtrykte og deprimerede.

Af og til får jeg spørgsmålet om jeg kan hjælpe med Bachs Blomsterremedier mod f.eks. sukkersyge, eksem, gigt, hovedpine, kræft og andre sygdomme. Svaret er nej. der er ikke hjælp at hente direkte rettet mod sygdommen.

Blomsterdråber er  nemlig ikke udviklet for at bekæmpe sygdom.

De er udviklet for at afbalancere personens følelser og sindstilstande. Og det er noget HELT andet.

Med sindstilstande menes f.eks. negative følelser, tanker eller karaktertræk.

Som i stress, angst, depression, usikkerhed, bekymringer, irritation, utålmodighed, skyldfølelse, skam, selvbebrejdelser, usikkerhed o.s.v.

Så når fokus flyttes væk fra den lidelse, man har fået konstateret, så er der STOR hjælp at hente hos de milde og effektive Bach Blomsterdråber, fordi de kan hjælpe med at leve et liv med sygdom.

Flyt din bevidsthed fra noget negativt til noget positivt

Nøglen er en persons følelser eller karaktertræk, og altså IKKE hvilken sygdom, man lider af.

Lægen Edward Bach, der har skabt Bach-remedie-metoden, lavede mange forsøg med remedie-dråber til mennesker der var syge, og fandt til sidst frem til, at sygdommens art er underordnet, men at det er helt afgørende, at behandle de følelser og sindstilstande den sygdomsramte sidder med, som reaktion på sygdommen. Dette princip kender vi allesammen måske lidt fra de dage, hvor vi ser frem til at skulle mødes med en kær ven, i biografen eller på weekend-ferie og smerterne træder lidt i baggrunden, ja vi har måske endda glemt at de er der.

Denne styrke ligger i alle menneskers bevidsthed: At flytte sine tanker fra noget skidt til noget godt, og opleve en positiv tilstand slå igennem hele vores system: sind og krop.

Dette hjælper Bachremedierne med, når du har brug for hjælp til at flytte din bevidsthed væk fra noget negativt til noget positivt.

Et eksempel: Marie er slået ud over, at hun har gigt og smerter

Marie er slået helt ud over, at hun har gigt med næsten konstante smerter i knæ, hofter og lænd. Det fylder meget, og hun har det skidt. Hun bliver ofte ked af det. Hun er udredt i sundhedsvæsnet og er ikke i tvivl om, hvad hun fejler. Hun er derfor ikke bange for, at hun fejler noget alvorligt, men føler at smerterne fylder alt for meget i hverdagen, så hun ikke kan koncentrere sig om arbejdet eller slappe helt af og være positiv med familien. Hun synes bare at smerterne fylder så meget i hverdagen, at det forstyrrer hendes liv.

Hvilke remedier vil hjælpe Marie

Når man spørger Marie, hvad hun føler, når smerterne kommer, svarer hun:

Det gør mig ked af det, jeg mister modet og bliver nedtrykt. Remediet Ensian vil hjælpe med at løfte sindsstemningen,  så Marie kan fortsætte dagen uden at opgive eller føle sig nedtrykt.

Jeg bliver så uendelig træt og har lyst til at lægge mig til at sove. Remediet Oliven vil hjælpe Marie med at få hvilet og sovet, så hun genvinder sin vitalitet.

Jeg får ondt af mig selv, over at jeg skal have det sådan, for jeg har altid dyrket sport og spist sundt, så jeg synes det er lidt uretfærdigt.  Remediet Guldpil vil hjælp Marie med at afbalancere sin selvmedlidenhed så hun får fokus på at påvirke det hun kan påvirke, så hun får et positivt livssyn på trods af sygdommen.

Jeg bliver irriteret på smerterne, og kan af og til lade det gå ud over andre ved at kritisere dem.    Remediet Bøg vil hjælpe med at blive mere rummelig overfor sygdommen og overfor andre.

Jeg kan også føle at det hele er håbløst og at jeg aldrig mere får et godt liv. Remediet Tornblad vil hjælpe med at genvinde håbet, så sygdom og smerter vil trænge lidt i baggrunden over tid.

Her er en inspirationsliste til dig, der lever med sygdom

Jeg føler mig så forpint, men jeg joker alligevel ofte med min sygdom, da jeg ikke ønsker at drøfte noget negativt og trist med andre. Agermåne vil hjælpe dig til bare at være dig selv, og have nemmere ved at tale med andre om, hvad sygdommen gør ved dig.

Jeg føler, at jeg ikke er noget værd, og jeg forstår ikke, at andre kan holde ud at være i selskab med mig. Lærk vil hjælpe dig med at genvinde din indre selvtillid og forsøge at leve livet i en overbevisning om at du er helt unik og at der også er brug for dig, lige netop som du er tilstede her i livet.

Jeg går ofte i gang med alt for meget aktivitet, fordi jeg bliver lidt utålmodig og vil “handle smerterne væk” eller flygte fra smerterne i aktivitet. Balsamin vil hjælpe dig med mere indre ro, så du kan være mere rolig og afslappet tilstede i dig selv med din sygdom. Eller måske kan gennemføre en lille meditation ind på smerterne, og mærke dig selv under smerter, måske de endda forsvinder lidt under meditationen?

Mennesket er et psykisk og sjæleligt væsen

Når alt kommer til alt er vi ikke vores krop alene, men vi har i høj grad en sjæl.

Når vi er fuldstændigt optaget af kroppen og dens processer, sygdom og smerter, har vi ingen kontakt med vores allerinderste: sjælen.

Derved er vi i den tungeste energi, og kan opleve træthed, stærke smerter, koncentrationsbesvær og andre negative tilstande.

Løsningen med Bach-remedie-metoden er, at løfte os ud af denne tunge tilstand ved at få mere kontakt med sindet og sjælen, som er en langt lettere, mere subtil og fin energi, der, når der åbnes op til den, vil rense vores krop i et indre lys.

Dette mærkes af personen, ved f.eks. at føle sig mere let, og opleve et lysere sind og bedre humør.

Det handler derfor om, at flytte fokus fra smerter og sygdom, til positive kvaliteter som: rummelighed, accept, tålmodighed, nærvær, kærlighed, indre styrke og handlekraft i stedet for at dvæle ved og i det negative: smerter og sygdom og alt det er ikke virker i ens liv.

Til dig der også ønsker at supplere Bach-dråberne med en psykologs hjælp: Prøv den meta-kognitive terapiform.

I den videnskabelige psykologis verden er det nærmeste der kommer Bach-remediemetoden “meta-kognitiv terapi” udviklet af Adrian Wells.

Her drejer det sig også om at ændre sine tankemønstre og handlinger, ud fra princippet om at du kan forholde dig til dine tanker, altså kan du også ændre på dine tanker og da tanker og følelser er nært forbundet, vil du ændre på dine følelser når du ændrer på dine tanker.

af Bachterapeut Anette Lei

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *